ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το Πετρέλαιο Θέρμανσης αποτελεί κοινό στόχο τόσο της Πολιτείας, όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αύξηση του ΕΦΚ είχε αντίκτυπο όχι μόνο στα νοικοκυριά, που κάποια από αυτά έμειναν χωρίς θέρμανση τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο περιβάλλον, αφού πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποίησαν ποικίλους και επικίνδυνους, πολλές φορές, τρόπους θέρμανσης.

Η Πολιτεία προχώρησε στην αύξηση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης, κυρίως για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου. Εκτός αυτού, η Πολιτεία θέσπισε και μια σειρά άλλων μέτρων με στόχο να λειτουργήσουν συνδυαστικά για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης καυσίμων. Το σύστημα εισροών – εκροών, αναμφίβολα αποτελεί το βασικότερο μέτρο που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όμως, το σύστημα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί πλήρως σε όλα τα πρατήρια, αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας.

Η θέση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω υστέρηση στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών, είναι η πλήρης κατάργηση όλων των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθεύεται πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή. Η πρόταση αυτή επιφέρει το καλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα, χωρίς παράλληλα να ανοίγει την πόρτα στο λαθρεμπόριο.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Ο ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα ο καταναλωτής έχει «βομβαρδιστεί» από μηνύματα για διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης (ρεύμα, κλιματιστικά, τζάκια, σόμπες, φυσικό αέριο, κ.λπ.), οι οποίοι «υπόσχονται» χαμηλότερο κόστος χρήσης με την ίδια θερμαντική ικανότητα. Η «δαιμονοποίηση» του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη Χώρα μας όμως, γίνεται χωρίς πραγματικά στοιχεία και τεκμηρίωση, τόσο για το πραγματικό κόστος κτήσης τους, όσο και για την πραγματική τους απόδοση.

Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος συμβούλεψε το καταναλωτικό κοινό μέσω διαφημιστικής καμπάνιας:

Α. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Β. ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η μετάβαση σε άλλο σύστημα θέρμανσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσό άνω των 1.000 € και να ξεπερνάει τις 10.000 €. Για την εγκατάσταση αυτή, συχνά απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, όχληση κλπ.

Σε σχέση με τα ανωτέρω συστήματα θέρμανσης (αν όχι όλα, τα περισσότερα) επισημαίνουμε ότι:

Γ. ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που γίνεται και είναι εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του έλληνα φορολογούμενου.

Γι’ αυτό, η Πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει μέρος των καταναλωτών με επίδομα θέρμανσης (λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια) για να καλυφθεί μεγάλο μέρος από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δες αν δικαιούσαι το επίδομα και πώς θα υποβάλεις αίτηση για να το λάβεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τηλ.: 210 4803.131, ιστοσελίδα: https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

Δ. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ

Θωρακίστε το σπίτι σας – Επιδοτούμενο πρόγραμμα «εξοικονομώ»:
Ένα σπίτι το οποίο έχει απώλειες, πχ. λόγω κακής μόνωσης, δε μπορεί να θερμανθεί ικανοποιητικά από κανένα σύστημα θέρμανσης.

Κατά την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στη θωράκιση του μέσω μόνωσης και κουφωμάτων. Μια τέτοια επένδυση θα μείωνε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση το χειμώνα, αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι, χωρίς δαπάνη για αλλαγή τρόπου θέρμανσης, η οποία απαιτεί επιπλέον ποσό χρημάτων και δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει μείωση των απωλειών θερμότητας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του http://www.ypeka.gr/el-gr/