Δελτίο Τύπου – Μέτρα κατά της παραβατικότητας στην αγορά Υγραερίου

Στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στη διακίνηση του υγραερίου, εκδόθηκαν αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις οποίες καθίσταται υποχρεωτική – από 1η Μαρτίου – η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των πρατηρίων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης (autogas) και η ταυτόχρονη μετάδοση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ.

Αυτό σημαίνει ότι με κάθε παραλαβή υγραερίου κίνησης στα πρατήρια θα εκδίδεται αυτόματα λεπτομερής απόδειξη λιανικής πώλησης, η οποία θα διαβιβάζεται επίσης αυτόματα στην ΑΑΔΕ, μέσω του εγκατεστημένου Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού.

Από την ίδια ημερομηνία είναι υποχρεωμένες και όλες οι Εταιρίες Εμπορίας Υγραερίου, που διαθέτουν υγραέριο κίνησης στα πρατήρια, να είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ και να μεταδίδουν προς αυτήν άμεσα όλα τα στοιχεία των παραστατικών διακίνησης του υγραερίου κίνησης προς τα πρατήρια.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας μορφής λαθρεμπορίου, δηλαδή της διακίνησης βιομηχανικού υγραερίου με χαμηλό ΕΦΚ (60€/ΜΤ), το οποίο διοχετεύεται παράνομα στα πρατήρια, αντί για υγραέριο κίνησης – autogas (με υψηλό ΕΦΚ 430€/ΜΤ) που μαστίζει την αγορά υγραερίου τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές απώλειες του Κράτους σε διαφυγόντες φόρους και δασμούς.

Τέλος, να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, όπως πάντα, είναι στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων Υπηρεσιών να συμβάλει με κάθε τρόπο στην καταπολέμηση των φαινομένων παραβατικότητας, προς όφελος των υγιών επιχειρηματιών του Κλάδου, των καταναλωτών και ιδιαιτέρα της Εθνικής Οικονομίας.